Uutiset

MAKSETTU RAKKAUS JUKKA KOLEHMAISEN OHJAAMANA ENSIKESÄNÄ KESÄTEATTERI TAMMENRANNASSA.

 

Ohjaaja Jukka Kolehmainen on ollut monessa mukana Tammenrannassa, ensin näyttelijänä Kesäteatteri Tammenrannassa ja  Lastenteatteri Tammenrannan ensimmäisen näytelmän 2013 Mainiot Maahiset ohjaaja.

Viime aikoina hänen nimensä on ollut tuttu ohjaajan ominaisuudessa Tammenrannan Kesäteatterissa.  Hänen ohjaamiaan ovat olleet 2014 vuoden Jo vain herra ministeri, 2016 Kello tikittää ja 2017 Rusetteja vanhasta muistista. Jukan mietteitä hänelle esitettyihin kysymyksiin:

 

Mistä tunnistaa hyvän näytelmän, mitä siinä pitää olla ja mitä ei?

” Hyvän tekstin yleensä tunnistaa siitä, miten se ensilukemalla pistää joko vatsalihakset ja/tai tuumailutarpeet hytkymään. Hyvässä näytelmässä tulee olla monipuolisesti erilaisia aiheita, joissa on kosketuspintaa, mitä ohjaaja voi käsitellä omalla kokemuksella.”

 

Miten valitaan hyvä, juuri, se oikea näytelmä, niin suuresta määrästä erilaisia?

” Hyvän näytelmän etsintä on iso työ, koska mahdollisia käsikirjoituksia on tuhansia. Suuri vaikuttava tekijä itselleni on, että teksti valitaan pitäen mielessä mahdolliset näyttelijät ja heidän taitonsa ja vahvuutensa.”

 

Miten ohjaaja tekee roolituksen, pitääkö ohjaajan tuntea näyttelijät ennalta vai näkeekö hän heti kuka sopisi mihinkin?

” Tilanne on aina erittäin hyvä, jos näyttelijät on tavannut aikaisemmin ja heidän työtään on päässyt seuraamaan. Jos ennestään tuntematon näyttelijä on mukana, se on aina mahdollinen musta-aukko suunnitelmassa mutta onneksi Suomessa jo pitkään vallinnut kesäteatterikulttuuri on koulinut suuresta määrästä harrastajanäyttelijöistäkin rautaisia ammattilaisia.”

 

Miksi kesä ja teatterit käyvät niin hyvin yhteen Suomessa?

” Se on pitkän ja hyvin kukkineen työn tulosta. Suomen kesäteatterit ovat ehkä jokin henkireikä meille suomalaisille, joille tunteiden julkinen osoitus, joko esittämällä niitä yleisölle tai nauramalla/itkemällä mukana yleisössä, on mielletty kielletyksi tai huonoksi käytökseksi.”

 

Mitkä mielestäsi ovat Tammenrannan vahvuudet, millä se erottuu muista?

” Tammenranta on esitysalueensa puolesta aivan ykköspaikka. Romanttinen lava veden vieressä unohtamatta isoa katettua katsomoa ja parkkialueita. Ja ihmiset! Tukihenkilökunta ja näyttelijät ovat erittäin lämpimiä, ja heidän pariinsa tulee työskentelemään aina niin hyvillä mielin!”

 

Miten Maksettu Rakkaus käy juuri tähän aikaan, mitä yhtäläisyyksiä sille löytyy tästä ajasta mitä nyt eletään?

” Maksettu Rakkaus tuo hyvin ilmi tämän ajan mieltymyksiä internetin ja kulutuskulttuurin kasvun myötä. Vaikka teksti on alunperin kirjoitettu 90-luvulla, se on kirjoitettu ajatuksella että internetshoppailu ja nettiseuran kalastelu olisi ihan uusi ja omituinen asia. Nyt kun ne ovat nykypäivää, on hyvä käsitellä näitä asioita näytelmän kautta. Swaippasin siis oikealle tämän näytelmän kohdalla.”