Kansalliseepoksemme Kalevalan 175-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Kesäteatteri Tammenranta esitti kesällä 2010 näytelmän Väinämöinen ja kumppanit. Näytelmässä Kalevala teemaa käsiteltiin humoristisella otteella unohtamatta kuitenkaan elämän suuria kysymyksiä.
Kalevalassa sydän sykkii, palaa halusta, intohimosta ja rakkaudesta ikää tai aikaa katsomatta. Sen keskeisimpiä teemoja ovatkin rakkaus ja ahneus sekä suvun jatkajan löytäminen. Näitä elämän kipeitä ja koskettavia asioita lähestytään humoristisin ottein Väinämöinen ja kumppanit -näytelmässä, juhlavuoden Mieleni Kalevala -teemaa kunnioittaen. Onko maailma sittenkään muuttunut 175-vuoden aikana?
Mieleni minun tekevi,
aivoni ajattelevi,
lähteäni laulamahan,
saa’ani sanelemahan,
sukuvirttä suoltamahan,
lajivirttä laulamahan.
Kalevalan päähenkilö on itseoikeutetusti tietäjäsankari Väinämöinen, jolla on taianomaiset laulun ja soiton lahjat. Riittävätkö nämä vaimon löytämiseen? Mitä tekee Joukahaisen sisko, Aino, kuultuaan sankarin laulut?
Entäpä Seppo Ilmarinen, tuo sankarillinen seppä? Tuoko taivaankannen ja Sammon rakentaminen onnea? Kenellä on valta? Itse Louhi, Pohjolan emäntä, on šamanistinen Kalevalan viholliskansan Pohjolan matriarkka. Ahneudessaan hän lupaa tyttärensä Ilmariselle palkaksi Sammon rakentamisesta. Millainen on Sammon ryöstöretki ja mitä sen jälkeen tapahtuu? Siirtyykö aurinko ja kuu paikoiltaan ja varastetaanko tuli Kalevalan väeltä?
Muistathan myös Lemminkäisen, komean mutta häikäilemättömän sankarin? Suuri on äidin hätä ja huoli seuratessaan komean poikansa edesottamuksia ja rakkausseikkailuja; niin kauniita ovat Pohjolan neidot viehkeine tansseineen ja tulisine katseineen.